Слідкуйте за нами:
Розділи новин
  • Нові публікації
  • Коментують
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Православні молитви за воїнів
    Молитва за воїнів, що йдуть на війну Владико Господи, Боже отців…
  • Різдво Христове
    ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! Підбірка публікацій про Христове Різдво - …
  • Великомучениця Варвара
    Життя святої Варвари Тропар, величання, кондак, прокимен, причасний …
  • Апостол Андрiй Первозваний
    Життя святого Андрія Первозваного Святий апостол Андрій на Київських…
  • Популярне
  • Великий піст 2024
    У 2024 році Великий піст розпочинається 18 березня і триватиме до…
  • Опитування
    Коли Ти святкуєш Жіночий день?
    у Неділю жінок-мироносиць
    8 березня
    • Хмаринка теґів
    • Календар
    • Архів
    «    Березень 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    Березень 2024 (1)
    Лютий 2024 (1)
    Грудень 2023 (2)
    Листопад 2023 (3)
    Жовтень 2023 (2)
    Вересень 2023 (1)

    Знайшли помилку?

    Виділіть слова з помилкою і натисніть Ctrl + Enter

    Астрологія та християнство

    Багато астрологів затверджують, що вони в деякому роді є християнами. Ми можемо перевірити правомірність цих заяв.

    Словом „християнин" називають людину, що вірує у вчення Ісуса Христа й апостолів. Це навчання є біблійним та історичним по своїй природі. Якщо хто-небудь відходить від доктрини або теології історичного й біблійного християнства, він не повинен називати себе християнином або стверджувати, що його навчання є християнським.

    Основні теологічні принципи цих історичних символів віри дуже чітко сформульовані й дають ясне подання про християнське вчення. Основою християнського вчення є доктрини про Трійцю, про двоїсту природу Христа, про народження Христа від Діви, про хресну смерть Христа як жертви за гріхи людства, про Його тілесне воскресіння. Завдяки чіткому формулюванню символів віри, християнська Церква могла розпізнати концепції, які суперечили християнству. Церква назвала ці псевдовчення єрессю.

    Наріжним каменем християнського вчення протягом всієї його історії було Євангеліє. Автори Нового Завіту були дуже стурбовані тим, що Євангеліє може бути перекручено прихильниками псевдовчень. Вони наказали Церкві засуджувати їх: «та коли б чи ми самі, чи ангел з неба проповідували вам іншу, більше за те, ніж ми вам проповідували були, нехай буде анатема» (Гал., 1:8).

    Виходячи з такої позиції історичного й біблійного християнства, ми й будемо досліджувати релігійний світогляд астрології.


    Астрологія ворожа християнству

    Незважаючи на те, що астрологи часто називають себе християнами, вони звичайно настроєні вороже стосовно біблійного християнства. Навчання декількох відомих астрологів служать тому прикладом.

    Девід Логан стверджує, що Ісус не є Христом, тобто Рятівником світу. Він заперечує історичність сюжету про Всесвітній Потоп і відкидає біблійну історію про Адама й Єву. Він зі схваленням говорить про прийдешнього антихриста. Інший відомий астролог, Лінда Гудман, також заперечує те, що Ісус був Христом, і заявляє, що Він був усього лише людиною. Вона пропонує повернутися до примітивного політеїзму й навіть стверджує, що гріхопадіння Адама й Єви не є злом!

    Такі «вірування» неприйнятні для тих, хто називає себе християнином. До них варто ставитися відповідно правила, сформульованого апостолом Іваном; «Хто неправдомовець, як не той, хто перечить, що Ісус є Христос? Він – антихрист, що відрікається Отця і Сина.» (1 Ів., 2:22).


    Астрологія засуджується Біблією

    Ми вже розглянули уривки з Писання, у яких астрологія засуджується Богом. Оскільки християни – це ті, хто вірує в Біблію як у Слово Боже, жоден з них не може додержуватися вірувань, які Бог засуджує.

    Як ми вже відзначали вище. Біблія відкидає астрологію з двох причин.

    Насамперед тому, що астрологія по своєму походженню є формою політеїзму. Історично астрологія виросла з поганського поклоніння світилам. Зірки вважалися божествами, що розташовуються волею й силою, достатніми для того, щоб визначати долю людини. Таким чином, релігійною основою астрології є політеїзм, заборонений Біблією.

    Християнство, навпроти, винятково монотеїстичне. Давня політеїстична релігія не повинна вводити християн в оману, лише завдяки тому, що вона намагається одягнутися в наукову термінологію XXІ сторіччя. Біблія також недвозначно забороняє окультну практику. Тим часом астрологія була і є галуззю окультного знання – мантики. Тому не дивно, що сучасні окультні релігії, такі як Храм Світла, розенкрейцерство, теософія, перебувають на передньому краї астрологічного руху. Багато астрологів займаються психометрією, беруть участь у спіритичних сеансах, упадають у транс і спілкуються з медіумами.

    Існує безліч астрологічних талісманів: кілець, намист, медальйонів, шпильок із зображенням знаків Зодіаку. Якщо астрологія не окультна, якщо вона є всього лише особливою „наукою", тоді чому самі астрологи стверджують, що для складання гороскопів необхідна особлива „психічна інтуїція"? Єдиною розумною відповіддю може бути те, що астрологія є окультним родом діяльності.


    Астрологи є лжепророками

    У процесі багаторічних досліджень і археологічних розкопок жодного разу не було отримано доказів помилковості Біблії. Якої б події ця Книга не пророкувала, вони завжди здійснювались.

    Мойсей залишив нам правило, що стосується пророкувань: «А коли скажеш у своєму серці: Як же пізнати нам слово, що його Господь не говорив? Коли пророк промовив у ім’я Господнє, а його слово не збулось і не справдилось – то це слово не від Господа; самовільно відважився пророк говорити: ти його не бійся.» (Втор., 18:21-22).

    Мойсей відзначав, що Божі пророки ніколи не помилялися, пророкуючи майбутнє. Отже, ми легко можемо розпізнати лжепророка. Провісник, що виголосив хоча б одне пророцтво, яке не здійснилося, є лжепророком. Астрологи неодноразово помилялися, пророкуючи майбутнє. Це означає, що за Законом Мойсея, вони є лжепророками.


    Астрологія перетворює людину в машину

    Астрологи зображують людину іграшкою зірок, які керують всіма сторонами її життя. Ця «наука» в остаточному підсумку зробила б нас рабами астрологів. Вони контролювали б наші шлюби, вибір професії й навіть війни. Астрологи вказували б нам, коли і які робити операції, і покладали б провину за всі щиросердечні хвороби на зірки. Вони навіть указували б дружинам, коли їм варто кохатися, а фермери чекали б, коли астрологи скажуть їм, що й коли саджати. Астрологія, в остаточному підсумку, привела б до катастрофи розуму, сенсу життя й любові. Як відрізняється від усього цього біблійний погляд на людину! Біблія стверджує, що ми створені за образом й подобою Божою. Створивши людину, Бог поставив її керувати всією землею й дав їй владу над тваринами. Людина могла панувати над Всесвітом:

    «І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі; пануйте над рибою морською, над птаством небесним і над усяким звіром, що рухається по землі» (Буття 1:27-28).

    Людина – це не машина, запрограмована генами або зірками. Вона створена по образу Божому. Незважаючи на те, що світ може робити на неї істотний вплив, він не має сил повністю контролювати людину й визначати її долю. Із християнської точки зору, зірки призначені для того, щоб «проповідувати славу Божу» і «віщати про справи рук Його», а не для того, щоб керувати долями людей.

    Ідолопоклонство приписує зіркам могутність, якою володіє лише Бог, що створив їх. Явна дурість – дивитися на зірки замість того, щоб вивчати Писання. Висловлення Ісаї про сучасних йому астрологів як і раніше актуальне: «Сила дорадників твоїх тебе втомила. Нехай же виступлять і тебе врятують ті, які розмірюють небо, які спостерігають зорі, та й ті, які кожного нового місяця віщують, що з тобою буде. Глянь! Вони, мов солома. Вогонь спалить їх; вони не врятують життя свого від лютої пожежі. І то не буде жар, щоб лише загрітися, ані вогонь, щоб сісти біля нього. От чим стануть тобі ті, з якими ти трудилась, з якими ти торгувала змалку! Кожен побреде геть від тебе, і нікому буде тебе спасати» (Іс., 47:13-15).


    Висновок

    Теорія й практика астрології були досліджені нами з погляду її походження, історії, розповсюджених аргументів на її захист, наукової вірогідності та її сумісності з історичним і біблійним християнством. Астрологічній теорії не вдалося підтвердити свої претензії на наукову й філософську заможність.

    Астрологія – це просто сучасна форма давнього поклоніння світилам. Її мова й концепції політеїстичні й суперечливі. Як релігійний світогляд, вона несумісна із християнством. Вона була зважена на вагах історії, науки, філософії й християнства й не має під собою підстав. Вона звертається до сучасної людини з набором марновірств. У житті віруючих християн не може бути місця для астрології.

    Джерело: Сайт ХРАМУ ВСІХ УКРАЇНСЬКИХ СВЯТИХ і Львівського молодіжного православного братства Нев'янучий цвіт"

    ________________________________________________________________________________________________________________
    На правах реклами: social media marketing strategy
    Сподобалося? Розкажи друзям:
    • Коментарі (0)
    • Facebook
    • Довідка
    Бажаєте висловитися?

    Рекомендуємо Вам авторизуватися, в цьому випадку ви зможете підписатися на коментарі до статей і бачити інформацію, приховану від анонімних відвідувачів. Без реєстрації на сайті, ви можете залишати коментарі через спеціальні плагіни.
    Вкладка Коментарі - стандартна форма сайту Hram.Lviv.UA
    Вкладка Facebook - дозволяє опублікувати відгук через Facebook.com